Machinaal straten

Met speciale klemmen of vacuümsystemen, afhankelijk van het te verwerken materiaal, is het mogelijk om machinaal te bestraten. Daarbij worden pakketten van 1m2 tegelijk gelegd. Dit is vaak het geval bij het aanbrengen van nieuwe materialen omdat deze vanaf de fabriek al in verband op de pallet worden gelegd. Met een klem of vacuümsysteem is het een fluitje van een cent om de pakketten snel te verwerken.

Er zijn ook machines om gebruikte materialen eerst weer in verband op een pallet te stapelen zodat ook deze weer mechanisch herbestraat kunnen worden. Maar als het project het toelaat wordt daarvoor beter de Tiger-Stone gebruikt.

 

Tiger Stone

Een andere techniek die tegenwoordig steeds vaker ingezet wordt is met behulp van de Tiger-Stone. Een machine ter breedte van een straat waarbij men op de machine staat en de stenen dan in verband legt in de daarvoor bestemde ruimte. Doordat het verband schuin naar beneden zakt komt het aan de andere kant als het ware als een klinkertapijt uit de machine op de grond terecht. Met dit systeem is het mogelijk om tegelijkertijd een rijstrook, fietsstrook en wegmarkering aan te brengen. Het geheel rolt er dan netjes uit. Dit heeft als voordeel dat dichtknippen of de markering aanbrengen e.d. naderhand niet meer nodig is. 


Machinaal egaliseren

Er zijn diverse mechanische technieken mogelijk om een zandbaan klaar te maken waar de bestrating op aangebracht kan worden. Vooral voor grotere oppervlakten is dit steeds vaker zelfs verplicht om mechanisch af te reien. Handmatig afreien is immers lichamelijk zwaar en voor grotere oppervlakten werkt het sneller.

Mechanisch werken

Ons doel is dat er zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van hulpmiddelen om banden te stellen of andere zware materialen aan te brengen. Er zijn diverse klemmen en zuignappen beschikbaar om dat voor elkaar te krijgen waardoor de fysieke belasting verlicht wordt. Zeker met het gebruik van de knikmops zijn er legio mogelijkheden.


Ook nog handmatig werken?

Natuurlijk! Van vroeger uit zijn wij uiteraard al gewend om handmatig straatwerk aan te brengen. Het oude ambachtelijke werk in alle vormen en maten. Wij zijn in staat om alle soorten sierbestrating aan te brengen die maar gewenst is. En of dit nu voor een tuin is, of winkelcentra in binnensteden, een tuincentrum, kassen, gewoon onderhoud of noem maar op, wij deinzen nergens voor terug.