Mechanisch afreien

Er zijn diverse mechanische technieken mogelijk om een zandbaan klaar te maken waar de bestrating op aangebracht kan worden. Vooral voor grotere oppervlakten is dit steeds vaker zelfs verplicht om mechanisch af te reien. Handmatig afreien is immers lichamelijk zwaar en voor grotere oppervlakten werkt het sneller.

Mechanisch afreien Mechanisch afreien 2

Mechanisch materialen aanbrengen

Ons doel is dat er zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van hulpmiddelen om banden te stellen of andere zware materialen aan te brengen. Er zijn diverse klemmen en zuignappen beschikbaar om dat voor elkaar te krijgen waardoor de fysieke belasting verlicht wordt.

Bandenklem2 Vacuum MIKRO..JET.indd
Zuignap Bandenklem

Mechanisch straten

Met speciale klemmen of vacuümsystemen, afhankelijk van het te verwerken materiaal, is het mogelijk om machinaal te bestraten. Daarbij worden pakketten van 1m2 tegelijk gelegd. Dit is vaak het geval bij het aanbrengen van nieuwe materialen omdat deze vanaf de fabriek al in verband op de pallet worden gelegd. Met een klem of vacuümsysteem is het een fluitje van een cent om de pakketten snel te verwerken.

Er zijn ook machines om gebruikte materialen eerst weer in verband op een pallet te stapelen zodat ook deze weer mechanisch herbestraat kunnen worden. Maar als het project het toelaat wordt daarvoor beter de Tiger-Stone gebruikt.

vacuumklem Legklem

Handmatig straten

Van vroeger uit zijn wij uiteraard al gewend om handmatig straatwerk aan te brengen. Het oude ambachtelijke werk in alle vormen en maten. Wij zijn in staat om alle soorten sierbestrating aan te brengen die maar gewenst is. En of dit nu voor een tuin is, of winkelcentra in binnensteden, een tuincentrum, kassen, gewoon onderhoud of noem maar op, wij deinzen nergens voor terug.

Tiger-Stone

De Tiger-Stone is een machine van 6 meter breed waarmee je een hele straat tot max. 6 meter breed (of smaller) in één keer kunt straten of herstraten. Daarbij is het ook mogelijk om ook meteen een randafwerking, een fietsstrook en middenstreep aan te brengen. Ook gedeeltelijk in een andere kleur of een ander verband. De hele straatbreedte rolt er als een tapijt uit.

Tigerstone in werking

De Tiger-Stone beweegt zicht elektrisch voor op rupsbanden waardoor de aandrijving geluidsarm is. De route wordt bepaald met behulp van sensoren die de opsluitband of streklaag volgen.

Als de Tiger-Stone op het werk geïnstalleerd is wordt er een opzet gemaakt m.b.v. een metalen balk en het aanbrengen van metalen afschuifborden. De eerste meter wordt vanaf de grond op de machine omhoog gelegd aangezien er een begin moet zijn waarop de volgende stenen vanaf de bovenkant moeten aansluiten.

De machine wordt met een andere machine (bijv. knikmops) bovenop gevuld met stenen die gelegd moeten worden. Achter deze ‘steenbunker’ staan 2 of 3 leggers die de stenen uit de steenbunker nemen en van boven af in het verband laten glijden.

Tigerstone begin Tigerstone in werking SANYO DIGITAL CAMERA

Als het afschuifbord vol is bedient een legger de Tiger-Stone met een drukknop waardoor deze achteruit verplaatst tot er weer ruimte is om te leggen. De stenen sluiten op deze manier perfect aan met het eerder gelegde verband.

Het resultaat is een strak gelegde weg die meteen afgewerkt is.

De Tiger-Stone kan op deze manier alle maten verharding aanbrengen tot max. 6 meter breed dus ook smallere wegen. Vele materialen kunnen verwerkt worden in diverse verbanden tegelijk.

Tigerstone klaar Tigerstone